17 Tem 2014

Halep Suriye Ordusunun Kuşatmasında

TAHA HABER - Suriye’de 2012 yılındaki çatışmalardan sonra muhalif güçlerin eline geçen Halep şehrinin ordu birliklerince kuşatmaya alındığı bildiriliyor. Sadece 300 bin kişinin kaldığı kentin Suriye odusunun eline geçmesi halinde ülkedeki çatışma denklemi değişecek.  
Kent içinde kalan az sayıda doktorun verdiği bilgilere göre, Halep’te şu anda sadece 1 ay yetecek kadar gıda ve tıbbi malzeme bulunuyor.
Edinilen bilgilere göre, Suriye Ordusu’nun geçtiğimiz haftalarda Halep’in sanayi bölgelerinden olan Şeyh Nacar’ı ele geçirmesi ardından, kent merkezini de geri alması olasılığı yüksek. Ordu birliklerinin bugünlerde Halep Merkez Cezaevi yakınlarındaki Handarat’ı almak için yoğunlaştığı ve buranın alınması halinde Halep’in düşebileceği tahmin ediliyor.
Yerli ve yabancı kaynaklara göre savaştan önce iki milyonu aşkın kişinin yaşadığı Halep’te şu anda sadece 300 bin kadar kişi yaşıyor. 
Suriye ordusunun Halep’i geri alması durumunda, muhalefetin lojistik yollarını kontrol altına alması ve kendi içindeki çatışmalarla zayıflayan muhalif örgütleri yenmesi de ihtimal dahilinde.
“MUHALEFET GÜÇLÜ GÜNLERİNİ GERİDE BIRAKTI”
2012 yazından itibaren muhalif güçlerin yerleştiği Halep’e Suriye ordusunun tekrar hakim olması olasılığının güçlü olduğunu savunanlar arasında Beyrut’taki Camegie Ortadoğu Merkezi uzmanlarından Yezid Sayigh de bulunuyor. Almanya’nın Sesi (Deutsche Welle) radyosuna konuşan Sayigh, rejimin Halep’i tekrar ele geçirmesinin askeri anlamda olmasa da, siyasi olarak muhalefete ciddi bir darbe anlamına geldiğini söyledi.
Rejim güçlerinin Halep’e doğrudan girmek yerine kuşatmayı tercih edeceklerini kaydeden Yezid Sayigh, rejimin bu yolla kenti açlığa ve susuzluğa mahkum ederek düşürmeyi hedefleyeceğini savundu. Sayigh, rejimin Halep’i alması durumunda ‘Suriye’de yeni bir sayfa açma’ kabiliyeti olduğunu göstereceğinin de altını çizdi.
Yezid Sayigh, muhaliflerin Suriye ordusuna karşı kazanabilecek güçte olmadıklarını ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) başta olmak üzere bu güçlerin güçlü dönemlerini geride bıraktıklarını da dile getirdi.
DEVRİM BİTTİ Mİ?
Deutsche Welle haberinde, Halep kentindeki muhalif güçlerin hem orduya hem de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çetelerine karşı savaştığı da kaydedildi. Radyonun internet televizyonuna konuşan Halep Devrimci Askeri Konseyi üyesi Anas El Hac, muhalefetin hem Suriye ordusu ile hem de IŞİD güçleriyle savaş içinde olduğunu söyledi. El Hac, Suriye ordusunun karadan saldırmak yerine hava operasyonlarını tercih etmelerinin de kendileri için dezavantaj olduğunun altını çizdi.
Suriye Ulusal Konseyi sözcülerinden Ubay Şanbandar ise, Suriye ordusunun İran ve Lübnan Hizbullahı tarafından desteklendiğini ve bu güçlerle birlikte Halep’i ele geçirmeye çalıştığını savundu.
DOKTORLAR DA KUŞATMAYA HAZIRLANIYORLAR
Suriye ordusunun Halep çevresinde ilerlemesi nedeniyle kent içindeki korkulu bekleyişte sürüyor. Olası büyük bir saldırı dalgasına karşı kentte kalan az sayıdaki doktorun da hazırlık yaptığı bildirildi.
Deutsche Welle’ye konuşan Muhammed adlı bir doktor, şu anda kentte  20  kadar doktorun kaldığını ve ellerinde sadece bir aya yetecek kadar tıbbi malzeme olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen bir başka yetkili ise, ‘en kötü duruma’ hazırlandıklarını söylerken, kentteki gıda sıkıntısına da dikkat çekti. Doktorlar, kentte sargı bezi, yara bandı, narkoz  gibi birçok tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunun da altını çizdiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder