17 Tem 2014

Şii partiler Maliki’ye alternatif arayışında

TAHA HABER - Şarku’l Avsat gazetesine demeç veren Sadr grubu milletvekillerinden Emir Kenani, Ammar el-Hekim liderliğindeki Irak İslami Yüksek Konseyi ile birlikte Nuri el-Maliki dışında bir başbakan adayı belirlemeye çalıştıklarını açıkladı.
Emir Kenani, “Bizim şu an temel sorunumuz şu: Nuri el-Maliki, üçüncü dönemde de başbakan olmakta ısrar ediyor, Maliki’nin liderlik ettiği Kanun Devleti de Maliki’nin başbakan olmasını istiyor. Bunlar Irak Ulusal Koalisyonu’nun (Kanun Devleti, Sadr Grubu ve Irak İslami Yüksek Konseyi’nin oluşturduğu koalisyon) görüşünü dikkate almıyor. Bu da bizi Kanun Devleti’nin tutumuna bağlı kalmamaya zorluyor” dedi.
Emir Kenani, Kanun Devleti ittifakının 48 saat içerisinde tutumunu değiştirmemesi halinde Kanun Devleti’ni dışarıda bırakan ayrı bir koalisyon oluşturacaklarını söyledi.
Irak Ulusal İttifakı’nı oluşturan gruplar, Irak İslami Yüksek Konseyi Üyesi Bakır Zubeydi ile Ahmed Çelebi’yi başbakan adayı olarak sunmuş; ancak Bakır Zubeydi, adaylığı kabul etmeyerek Ahmed Çelebi’nin adaylığını desteklediğini açıklamıştı.
Öte yandan Irak’ın en etkili dini otoritesi olan Ayetullah Sistani’nin yaşanan siyasi krizin çözümü ve hükümetin en kısa sürede kurulması için çaba gösterdiği açıklandı.
YDH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder