18 Tem 2014

"IŞİD Mühim Değil Asıl Tehlike Şiiler!"

Suudi Arabistanlı General, IŞİD'in bir tehlike arz etmediğini ve "mühim olmadığını", esas tehlikenin Iraklı Şii milisler olduğunu iddia etti.
Geçtiğimiz ay Irak Şam islam Devleti (IŞİD) Suriye sınırından, Irak'ta Bağdat'ın teklerine dek olan bölgede halifeliğini ilan etmişti.
Örgütün lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin kendisini Müslümanlar'ın sözcüsü ilan etmesiyle gözler çok daha zorlu bir rakip olacağı tahmin edilen Suudi Arabistan'ın vereceği tepkiye çevrilmişti.
Suudlar ise sınırın 10 km içine dek, 850 km boyunca video kamaralar, siperler ile sınıra takviyede bulunmuşlardı. Kral Abdullah, geçtiğimiz ay içinde yaptığı bir açıklamada hem terörist olarak niteledikleri IŞİD'e hem de Şii Iraklı militanlara karşı Suudi Arabistan'ı korumaya dair söz vermişti.
Dün, Arar kentindeki sınır bölgesine yaklaşık 1000 asker, 1000 ulusal muhafız ve 3 helikopter yolladıkalrını söyleyen Suud general Faleh al-Subai, gazetecilere sınır bölgelerini güçlendirdiklerine dair bir mülakat verdi.
Suudi yetkililerin kamuoyuna verdikleri bilginin yanı sıra El Arabiya televizyonu da 30 bin askerin sınıra takviye amaçlı yollandığı iddia etmiş, yetkililer iddiayı yanıtlamamıştı.
Öte yandan, sınırda artan güvenlik önlemlerine karşın, Suudlar asıl tehlikenin IŞİD değil, İran ve Iraklı Şii milisler olduğu iddiasını yineliyor. General Subai açıklamasında; "IŞİD mühim değil, herhangi bir askeri yetisi olmayan alelade bir grup. Asıl tehlike, arkalarında büyük bir organizasyona sahip olan Şii milisler" dedi.
Şii sivillerin ölümüyle gurur duyan Suudlar'ın, IŞİD'i durdurmak için çok az şey yapıyor oluşunun Irak yönetimini öfkelendirdiği belirtiliyor.
Riyad, IŞİD'e destek oldukları iddialarını şiddetle yalanlarken, Suriye'de terörist grupları destekleyen Suudlar'ın, IŞİD'e de yüzlerce vatandaşının katıldığı iddia ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder